En ting vi i AvantGarde Search stusser veldig på er dette med «uoffisielle» referanser. Med andre ord; rekrutterer har noen felles bekjente med en kandidat de har hatt på intervju og så i det «hemmelige» kontakter disse bekjente for å høre om kandidaten er en bra person eller ikke. Hviskeleken som vi liker å kalle det.

Det skremmende er at dette er normen i rekrutteringsbransjen i dag. Det er faktisk helt vanlig. Faktisk så mye at dette er noe som gjør at kandidater som er i jobb velger å ikke gå inn i en prosess. Kanskje vel så ille: Veldig mange rekrutteringsselskap «selger» på dette i kampen om oppdrag. Men ikke bare det; dette sprer seg videre til arbeidsgivere direkte som antar at dette er helt ok. La meg si det helt klart; det er ikke OK, ikke i 2020.

Hvorfor er det ikke OK?

Svaret er veldig enkelt; kandidaten er mest sannsynlig i en annen stilling per i dag. Da er det jo rett og slett svært risikabelt for kandidaten dersom rekrutterer i det hemmelige kontakter mennesker i nettverket sitt. Hva om det kommer tilbake til kandidatens arbeidsgiver? Tenk hvor mye det kan ødelegge for denne personens karriere?

En har ofte investert enormt med tid og penger i sin egen karriere. Dette skal ikke vi som driver med rekruttering få lov å ødelegge og ta fra kandidaten.

Hva er løsningen?

Når det kommer til referansestadiet så er det ikke verre enn å spørre kandidaten om du kan kontakte disse tre eller fire i nettverket ditt for en referanse. Da unngår man å bare få referanser som kandidaten selv har håndplukket. Er det en god kandidat så vil du få et klart ja på at du kan gjøre dette.

Det er nye tider. Rekruttering kan ikke gjøres som bare for noen få år siden. De beste kandidatene er vanskelig å nå ut til og da hører det hjemme at vi respekterer dem og gjør det tryggere for dem å bli med i rekrutteringsprosesser.

Avantgarde Search – The Agile Recruitment Specialist!