“Du glemte oss Erna – Ingen harde pakker for oss i år”

Tidligere i uken skrev jeg en tekst som jeg valgte å ikke publisere. «IKKE GLEM OSS ERNA» var tittelen. I dag har jeg brukt mye av samme teksten, men har måtte endre tittelen til; DU GLEMTE OSS ERNA.
Jeg må innrømme jeg sov dårlig natt til fredag. Vel, jeg har i grunnen sovet dårlig helt siden COVID-19 for alvor kom inn over oss, noe helt sikkert mange andre grundere også har fått erfare. Det var dog natt til fredag hvor det var spesielt ille. Minnet meg på dagen før jul da jeg var barn og lå og vrei meg fram og tilbake i spenning over hva julenissen skulle bringe meg. Hadde jeg vært snill nok liksom?


Torsdag kveld hørte jeg mange rykter om hvilke tiltak regjeringen skulle komme med. Og bare fra de ryktene så må jeg vel si at det ikke så veldig lyst ut for oss. Det var liksom større sjanse for myke pakker enn de harde pakkene. Sokker over Playstation, fingervotter over nye slalåmski.

Nå klarte jeg å slå på TV`en fredag morgen for å se på pressekonferansen. Vel, se og se fru blom. Det ble mer som under VM-98 da Rekdal skulle ta straffespark mot Brasil; Holde for ørene og lukke øynene. Vel Rekdal scoret og Norge gikk videre. I deres tilfelle ble det ikke mål. Ikke stang ut en gang. Dere traff nærmere corner flagget enn mål.

Når jeg sier «du glemte oss Erna» så snakker jeg da om små selskap, ofte under 20 ansatte. Selskapet med en relativ lav omsetning (2 til 20 millioner) og selskap som år etter år har gått i pluss. De selskapene som driver med profesjonelle tjenester som har utmerket seg såpass at de er blitt Gaselle Bedrifter. De selskapene som har bygd stein for stein og som ikke har så veldig store utgifter, foruten lønn. Selskap som verken har hatt behov for å låne penger eller få inn investorer. Hva med alle oss? Fortjener ikke vi noen harde pakker?  Vel, det er mulig det kommer, men jula varer ikke helt til påske og vi trenger hjelpen her og nå.

Joda, man skal være tålmodig, men det hjelper lite å være tålmodig når man sitter foran dagpenge-skjermen på nav.no og heller skulle ønske en kunne være 200% fokusert på å redde selskapet sitt. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg? Løsningene for selskap som oss er jo så enkle. Du trenger ikke pakke de inn en gang og det kunne vært gjort på, om ikke 123 så i det minste 345.

 

  1. Kanseller arbeidsgiveravgiften for januar og februar og gjøre det samme for mars og april. Ta deretter en vurdering om den må kanselleres for mai og juni også.
  2. Kanseller moms innbetalingen for november og desember i 2019 og det samme for de første to momskvartalene i år.
  3. Gjør det slik at lederne i små selskap kan få 100% permitteringspenger, men kan jobbe 100%

 

Hvorfor har dere ikke tenkt på dette enda Erna? Er det fordi de tiltakene dere har kommet med er såpass mye mer komplekse at folk ikke forstår at mye av dette ikke er så veldig positivt i det hele tatt? Er det fordi dere ønsker å ta en “saks stein papir” med selskapet som oss i håp om at Corona forsvinner like raskt som det kom? Altså dere går for stein og Corona går for saks. Eller er det, forhåpentligvis fordi det er såpass enkle løsninger at dere kan ta dette i siste runde, altså runde 4? Vel jeg håper det er sistnevnte. Det vet jeg også flere tusen andre bedriftseiere gjør.

Vær så snill; ikke glem oss Erna. La oss i det minste få en hard pakke. Vi har vært nokså snille ser du.

Erik Falk Hansen
CEO AvantGarde Search
40435493